Napój owsiany – za co warto go docenić?

Napój owsiany, określany często mianem owsianego mleka, cieszy się szczególnie dużym zainteresowaniem wśród osób będących na diecie wegańskiej. Okazuje się jednak, że wprowadzenie go do swojego menu może przynieść korzyści także osobom będącym na diecie tradycyjnej. Dobrze byłoby zatem zapoznać się z wyjątkowymi właściwościami napoju owsianego i dowiedzieć się, do czego można wykorzystać je w swojej kuchni. 

Właściwości napoju owsianego

napój owsiany najchętniej kupowany charakteryzuje się naturalnie słodkim smakiem i delikatnie mleczną barwą. Jego konsystencja jest dość zbliżona do konsystencji klasycznego mleka zwierzęcego. Zapach owsianego napoju także można określić jako dość subtelny, ale bardzo przyjemny. W mleku owsianymi znaleźć można przede wszystkim cenny błonnik o nazwie beta glukan. Sprzyja on prawidłowemu funkcjonowaniu naszego układu trawiennego. Mleko owsiane jest lekkostrawne, dlatego bez obaw mogą sięgać po nie dzieci oraz osoby starsze. Wydaje się ono świetną alternatywą dla produktów zawierających laktozę. Na rynku stacjonarnym oraz internetowym dostępne są różne rodzaje napojów owsianych. Niektóre z nich zawierają dodatek cukru, dlatego trzeba czytać składy. Jak zaznaczono wyżej, mleko owsiane jest naturalnie słodkie, więc dodatek szkodliwego cukru wydane się być całkowicie zbędny. 

Zastosowanie mleka z owsa

Mleko owsiane można wykorzystać w swojej kuchni na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Przede wszystkim, idealnie nada się ono jako baza owsianek. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby na mleku roślinnym ugotować także kaszę jaglaną. Napój owsiany z powodzeniem można także dodawać do kukurydzianych płatków śniadaniowych. Będzie on stanowił także ciekawą bazę koktajli owocowych oraz owocowo-warzywnych. Mleko owsiane można wykorzystać także podczas pieczenia. Stanowi ono bowiem doskonały zamiennik mleka krowiego. Z dodatkiem napoju z owsa można przyrządzić również wegańskie naleśniki. Jeśli zamiast mąki pszennej użyjemy tej z ryżu, będą one również bezglutenowe.